Down syndroom Anders Bekeken

27-05-2021

Mijn vak is het leukste vak ter wereld, daarom oefen ik het al bijna 30 jaar met veel plezier uit. Soms heb ik ineens zin in iets vernieuwends dan denk ik: 'zouden er nog wat nieuwe inzichten te verkrijgen zijn?' en dan ga ik op zoek. De pandemie heeft wel wat sporen gemaakt in onze doelgroep, sommige dansen er zo doorheen en hebben niet veel last, ja het is even wat minder leuk maar thats it, er zijn echter ook wat clienten voor wie het allemaal wat intenser is. Zij hebben patronen ontwikkeld die niet altijd even handig zijn en niet perse bijdragen aan een leuker leven. Daarnaast bevind onze doelgroep zich in een enerverende levensfase, de weg naar volwassenheid is soms nogal comlex.

Met deze gedachtes ging ik op zoek en ik kwam uit op de hippocrates academy, deze E learning verrasste mij, wat leuk nieuwe inzichten en handvaten. De E learning duurt maar 1,15 das ook leuk want lang luisteren valt toch niet altijd mee in mijn geval. 

De E learning leert je om beter te begrijpen wat Down kenmerkt maar vooral leer je hoe je verbinding kunt krijgen en dus daadwerkelijk iets kunt betekenen in hun kleurrijke maar ook kwetsbare leven. In 30 jaar tijd heb ik al veel geleerd en de aansluiting met deze doelgroep is mijn tweede natuur geworden, toch heb ik hier nog inzichten verkregen die sommige zaken weer even opnieuw wat verhelderen. Al met al een aanrader voor zorgproffesionals en iedereen die te maken heeft met mensen die het Down Syndroom hebben. 

veel plezier als je er ook aan gaat beginnen. 

groetjes Ramona